Plakat
POBIERZ

Jak rozsądnie gospodarować żywnością, aby jej nie marnować

Klasa I
Klasa II
Klasa III
6-latki

Karta przedstawia zasady niemarnowania jedzenia, które powinna stosować każda rodzina.

Pomysły na wykorzystanie materiału znajdziesz w artykule:

Nie marnujemy jedzenia!

Żaneta Michalak

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem, którego celem jest pogłębianie świadomości na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Warto z tej okazji przeprowadzić zajęcia poświęcone niemarnowaniu żywności. Publikujemy scenariusz zajęć, które wprowadzą uczniów w tematykę i zwiększą świadomość co do wielkości problemu. Ponadto przeprowadzenie zajęć na ten temat wskaże dzieciom rozwiązania przyczyniające się do redukcji problemu marnowania żywności, które sami mogą wprowadzić lub zasugerować opiekunom.

Dane są zatrważające, a że przykład idzie z góry, to kto, jeśli nie szkoła i rodzice pokażą najmłodszym, jak postępować z żywnością? Marnowanie żywności ma przecież wiele konsekwencji na różnych płaszczyznach – kwestie ekonomiczne, problem zanieczyszczenia środowiska, a także jest to zagadnienie etyczne – w Polsce 1/3 populacji wyrzuca żywność, a na świecie głód...