ARTYKUŁ

U babci w kuchni

Anita Smierzchalska

Opowiadanie o Basi, która bardzo lubi spędzać czas wolny gotując ze swoją babcią Zosią. Bajka może posłużyć jako punkt zaczepienia w rozmowie na temat relacji między wnuczkami a dziadkami, a także Dniu Babci i Dziadka.

Czytaj dalej

Do pobrania

Zmartwiona dziewczynka zapytała:
– Babciu, czy możemy zrobić coś dla mamusi, żeby się lepiej poczuła?
– Oczywiście, kochanie, ugotujemy dla mamy pyszny rosołek, który postawi ją na nogi. Pomożesz mi? – powiedziała babcia.
– Pewnie, zabierzmy się od razu do pracy! Babcia przyniosła z piwnicy marchewkę, pietruszkę, pora, seler i cebulę. Razem obrały i pokroiły warzywa. Później babcia wrzuciła wszystko do garnka, opaliła nad płomieniem połówki cebuli (żeby rosół lepiej pachniał), dodała udka kurczaka, swoje magiczne przyprawy i wstawiła na kuchenkę.
– Teraz musimy poczekać, Basiu. Rosół będzie gotowy za trzy godziny. Musi gotować się powolutku na malutkim ogniu. Tak ledwo, ledwo, „pyr, pyr”…
Jak tylko zupa była gotowa, Basia zaniosła swojej mamie całą miskę!
– Dziękuję, kochanie, od razu mi lepiej – powiedziała mama.
– To magiczny rosół babci Zosi, ona jest czarodziejką w kuchni – odparła Basia.

Po przeczytaniu bajki porozmawiajcie na temat relacji wnuczków z dziadkami. Pomocne w dyskusji mogą być r&oacu...