ARTYKUŁ

Zimowe eksperymenty. Czy wszystkie płyny zamarzają tak samo szybko jak woda?

Edukacja przyrodnicza
Klasa I
Klasa II
Klasa III
Joanna Winiecka-Nowak

Przyszła zima, a wraz z nią zabawy na śniegu i lodzie. Czy wszystkie płyny zamarzają tak samo szybko jak woda? Dlaczego lód topnieje i czy kiedy woda zamarza, to zajmuje tyle samo miejsca? Przyjrzyjmy się z bliska związanym z niską temperaturą zjawiskom i przeprowadzając liczne eksperymenty poszukajmy wraz z dziećmi odpowiedzi na różne interesujące pytania…

Czytaj dalej

Do pobrania

Eksperyment: W mroźny poranek ustawmy na zewnętrznym parapecie okiennym trzy niewielkie słoiczki. Jeden z nich wypełnijmy czystą wodą, drugi olejem, trzeci nektarem owocowym. Po kilku godzinach porównajmy zawartość słoiczków, ponowną obserwację przeprowadźmy następnego dnia. Jak łatwo można się spodziewać, przy utrzymującej się temperaturze ujemnej w pierwszym słoiku znajdziemy litą bryłkę lodu. Wyniki w pozostałych naczyniach będą zależały od aury. Olej zaczyna krzepnąć w znacznie niższych temperaturach niż woda. Ponieważ jest on mieszaniną różnych związków chemicznych, proces ten zachodzi stopniowo – olej początkowo gęstnieje i mętnieje. Do przejścia całości w ciało stałe potrzebne są temperatury panujące w naszych zamrażarkach. W nektarze zamarzanie opóźniają rozpuszczone w wodzie substancje, takie jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. W podobny sposób chronią się przed mrozem organizmy zamieszkujące tereny podbiegunowe. Nic im się nie dzieje, nawet jeśli ich ciała pokrywa warstwa lodu. Specjalne związki chemiczne chronią ich komórki przed zamarzaniem i rozerwaniem przez tworzące się kryształy. Aby s...